top of page

Overal vragen ze 3 jaar ervaring - maar hoe krijg je die dan?

Erik weet ontzettend veel en heeft een scherp observatievermogen. Een outside-the-box oplossing? Daar moet je hem voor hebben. Weten wat de valkuilen of blokkades binnen een bepaalde aanpak zijn? Erik kan het je zo vertellen. Maar een baan vinden gaat hem niet makkelijk af.


Wanneer je Erik spreekt, merk je dat hij barst van de kennis en ervaring, van coachingsstrategieën tot orthopedagogie, van traumaverwerking tot geweldloze communicatie. Hij is een multi-potentialite, maar heeft ook zo zijn uitdagingen. 'Ik heb onder andere ADHD en autisme waar ik zowel hinder als profijt van ondervind. Ik ben bijvoorbeeld met 5 verschillende opleidingen gestart, maar ik heb maar één diploma SPH. Ik kan direct aanwijzen waar een vraagstuk of persoon door geblokkeerd wordt, en ik doorzie processen en systemen - ik heb al eens een bepaalde ontwikkeling 12 jaar van tevoren voorspeld. Maar dat betekent ook dat ik mijn inzichten constant moet proberen uit te leggen. Het is niet eenvoudig, maar ik zie ook dat er kracht en schoonheid in mijn beperkingen zitten.'


“Ik zie ook kracht en schoonheid in mijn beperkingen”

Ableïsme - een term die meer mensen zouden moeten kennen

Erik zou graag in de psychiatrie werken om mensen te helpen met bijvoorbeeld traumaverwerking. Toch zit hij al enige tijd werkloos thuis. 'Ze vragen allemaal 3 jaar ervaring. Maar hoe kom je dan ooit aan die 3 jaar? Solliciteren is sowieso een vaardigheid op zich. Je moet jezelf in één gesprek kunnen verkopen. Maar als ik drie zinnen nodig heb, wanneer ze er één verwachten, sta ik al achter.' Erik vertelt dat het probleem niet alleen zit bij de manier waarop solliciteren nu is ingericht. 'Je ziet het bij de arbeidsmarkt, maar ook bijvoorbeeld de woningmarkt. Er is geen ruimte voor menselijkheid. We leven in een soort ableïstische maatschappij: als je functioneert - ‘able’ bent - doe je er pas toe. We geven gebrekken niet toe, terwijl iedereen wel íets heeft. Ik vroeg bijvoorbeeld ooit bij een congres over suïcidepreventie wie wel eens depressief was geweest. Niemand stak zijn hand op. Terwijl iederéén een therapeut nodig heeft.'


“Iederéén heeft een therapeut nodig.”

Wat autisme niet is

Eriks "labels" werken hem ook tegen. 'Als je mensen vraagt wat autisme is, krijg je altijd een bepaald antwoord. Maar ik heb ook alles wat autisme níet is. Ik ben bijvoorbeeld erg gevoelig voor de emoties van anderen, ik ben empathisch, sociaal en communicatief. Maar bepaalde overtuigingen zijn zo diepgeworteld, dat is heel lastig om te doorbreken.' Daar zit ook een valkuil in voor mensen met een beperking. 'Je gaat je proberen aan te passen aan wat je denkt dat normaal is. Maar dat werkt niet. Ook al is er een mal waar je in zou moeten passen; probeer niet als de rest te zijn, je bent de moeite waard mét je beperking.'


“Probeer niet als de rest te zijn, je bent de moeite waard mét beperking”

In de goede richting

Erik krijgt nu ondersteuning om duidelijk te krijgen wat hij nodig heeft van een werkgever en om dit bondig te kunnen vertellen. ‘Ik weet steeds beter wat er écht bij mij past. Al is dat niet eenvoudig. Ik kan bijvoorbeeld goed koken, maar niet snel. Een baan in de keuken was dus geen goed idee.' Hoe werkgevers hem tot zijn recht kunnen laten komen? 'Soms ben ik zo overprikkeld dat ik wat tijd nodig heb om tot rust te komen. Geef mij die tijd, dan kan ik het verwerken. Zodra een werkgever openstaat voor hoe ik echt ben, en mijn waarde ziet, ontspant er iets in mij.'


Eriks advies

'We moeten elkaar helpen. Werkgevers én mensen met een beperking. Zodra werkgevers iemand een kans geven, wordt daarmee de deur geopend voor anderen. Dan weten ze hoe het werkt. Daarnaast moet een werkgever wel realistisch zijn: het kán ook misgaan. Daarom is het ook zo belangrijk om als werkzoekende duidelijk aan te geven wat je nodig hebt. En dat een werkgever daar ook naar vraagt.'
Lid van Nederland Kansrijk: Stichting Studeren en Werken op Maat

Stichting Studeren & Werken Op Maat (SWOM) begeleidt jaarlijks 500 jongeren met een chronische beperking of mentale kwetsbaarheid naar een baan, traineeship of stage. Dit doen wij omdat wij geloven dat iedereen talenten heeft, die hard nodig zijn in de samenleving en op de werkvloer. SWOM zorgt ervoor dat iedere werkgever weet waar iemands kracht ligt, maar zorgt er ook voor dat mensen met een beperking de juiste ondersteuning krijgen. Dit doen wij met een bewezen effectieve aanpak waarbij niet de arbeidsbeperking, maar iemands hulpvraag centraal staat.Na het lezen van dit verhaal werk maken van onbenut talent?

bottom of page