Lisa ontvangt een studietoeslag. “De aanvraag zelf was een drama!”


Lisa* (21) woont in Maastricht en studeert Gezondheidswetenschappen aan de universiteit. Ze heeft een autisme spectrum stoornis. “Autisme uit zich bij iedereen anders. Ikzelf merk vooral veel prikkels en geluiden, die me belemmeren bij het maken van tentamens. Verder is het voor mij ook niet mogelijk om te werken naast mijn studie. Zin heb ik wel, maar er gaat veel tijd in zitten om én te studeren én mezelf volledig op te laten, zodat ik er de volgende dag weer tegen aan kan!”

Toen Lisa in 2018-2020 student Social Work in Zwolle was, zocht ze naar voorzieningen die haar konden helpen. “Denk dan aan lagere tentamentijd, groter scherm, voorlezer etc. Destijds was ik meer gebaat bij een financiële ondersteuning. Ik leende wel, maar bijna maximaal - ik zag mijn studieschuld omhoog flippen. Op hoop van zegen vroeg ik een gesprek aan met de studieadviseur. Zij wees me toen op de toeslag.”

Zelf uitdokteren

Het bleek niet zo makkelijk de toeslag te krijgen. Lisa moest zelf uitzoeken wat de regeling precies inhoudt. “In Zwolle kwam ik niet voor de studietoeslag in aanmerking. Volgens die gemeente hadden mijn ouders teveel spaargeld. Ik moest dus toen eerst meer geld van mezelf op maken voordat ik ervoor in aanmerking kwam. Later kwam ik erachter dat deze eisen per gemeente verschillen. Ze maken hun eigen eisen. In Maastricht kwam ik makkelijker door selectie heen.”

Lisa is blij met de toeslag, maar vindt dat die best omhoog kan. “Een vriendin van mij werkt naast haar studie, zij verdient 500 euro per maand. Daarbij vergeleken is mijn 281 euro toeslag aardig aan de lage kant.”

De studietoeslag is onlangs verhoogd naar 300 euro per maand voor uitwonende studenten. “Bij mijn eigen gemeente merk ik hier nog niks van. Ik heb verschillende keren gemaild en gebeld, maar de gemeente ‘wacht nog op instructies’. Ik heb hierover inmiddels contact met de Nationale Ombudsman en daar een klacht ingediend, omdat ik er niet uit kom met de gemeente. Het verschil tussen 281 en 300 euro is per maand geen ramp, maar per jaar is het een flink bedrag.”

Ik had graag een sparring partner gehad

De aanvraag zelf was een drama. “Ik heb autisme en daardoor moeite met organiseren, plannen en overzicht bewaren. Toen ik vervolgens naar de gemeente belde om te vragen wat voor documenten ze nou precies wilde weten, verwezen ze me door naar DUO. De studietoeslag valt echter onder de gemeente. Na mijn aanvraag kreeg ik een overzichtsbrief binnen met welke documenten moesten worden aangeleverd: van recente bankafschriften tot mijn diagnosebrief autisme. Omdat het zo ongelofelijk veel werk was, heb ik vorig jaar de laatste week van mijn zomervakantie aan administratie opgeofferd.

“Ik had heel graag gezien dat iemand van de gemeente met mij mee had gekeken. Omdat ikzelf moeite heb overzicht te bewaren, had ik graag een ‘sparring partner’ gehad. Zo iemand was er niet in mijn eigen omgeving. Misschien zou de gemeente een contactpersoon kunnen leveren. Of bijvoorbeeld een ‘maatje’ van Humanitas. Ik weet nog dat ik uiteindelijk een brief van 50 bladzijden opstuurde. Dat is heel erg veel!”

Tips van Lisa

Lisa heeft raad aan jongeren die ook willen aanvragen:

• Begin op tijd, liefst na je inschrijving voor je studie. De gemeente betaalt niet uit met terugwerkende kracht;

• Vraag hulp aan de gemeente neer of aan iemand in je omgeving die met veel geduld met je mee kan kijken;

• Vraag de gemeente welke documenten echt belangrijk zijn, en welke niet. Wat is bijvoorbeeld de relevantie is van het behandelplan? (Dat vond ik erg privacygevoelig!);

• Doe niet stoer, maak een lijstje met dingen waarin je echt vastloopt. Ik kan bijvoorbeeld wel werken. Maar dit lukt mij niet als ik ook nog boodschappen moet doen en 40 uur per week moet studeren. Andere mensen doen er dan nog een baantje naast, maar dan is voor mij echt onmogelijk.

Volgens Lisa kan je jongeren die voor de studietoeslag in aanmerking komen bereiken door bij de inschrijving bij DUO de regeling al aan te kondigen. Verder zou het bv. bij mentorgesprekken kunnen worden genoemd of juist bij zorgorganisaties; posters in de gang of juist bij gesprekken over starten met de studie. In de eerste week van je studie komt er al zoveel op je af, alle informatie wordt dan echt niet onthouden.


*Vanwege Lisa's privacy noemen we geen achternaam.