top of page

Een baan zonder sollicitatie­gesprek?

We moeten de arbeidsmarkt voor iedereen open stellen. Open Hiring houdt in dat, als iemand denkt jouw vacature te kunnen vervullen, de werkzoekende gewoon aan de slag gaat. Zonder sollicitatiegesprek, cv of bemoeienis van de overheid. Iedereen is welkom, ongeacht wat diegene in het verleden heeft gedaan. Het enige wat telt, is motivatie om te werken op dit moment. Zonder vragen.


Wat zijn de voordelen van Open Hiring voor werkgevers?


Partnership Start Foundation en Greystone

Start Foundation gelooft dat er ruimte is voor iedereen om mee te doen op de arbeidsmarkt en van waarde te zijn. Als maatschappelijk ontwikkelaar en investeerder is de foundation continu op zoek naar nieuwe mogelijkheden om samen aan een arbeidsmarkt te bouwen waarin iedereen meedoet. Voor Open Hiring heeft Start Foundation een partner gevonden in Greystone. Samen vertalen ze Open Hiring naar de Nederlandse situatie om ook in Nederland baankansen te bieden aan mensen die aan de zijlijn staan.


Het enige wat telt is de wil om te werken

Open Hiring wordt al 35 jaar gerealiseerd in Yonkers, een voorstad van New York waar veel armoede heerst en criminaliteit aan de orde van de dag is. In 1982 richtte zenmeester Bernie Glassman vanuit de boeddhistische basisprincipes Greyston Bakery op. Glassman wilde de armoede bestrijden door werk te creëren voor mensen die het moeilijkst aan een baan komen. Hij stelde daarbij de mensen die hij een baan bood, geen vragen. Wel of geen opleiding, een detentieverleden, een fysieke beperking? Het interesseert Greyston niks. Het enige wat telt: de wil om te werken. Het principe dat hij bedacht, was simpel: als je wilt werken, kom je naar de bakkerij om je naam op een lijst te zetten. Als er dan vervolgens een plek vrijkomt en je bent aan de beurt, dan word je gebeld en ga je aan de slag. Je wordt als iedere andere medewerker aangesproken op je huidige functioneren, niet op je verleden.


Meer informatie lees je op openhiring.nl

bottom of page