top of page

"Ik zou alle werkgevers willen vragen om iemand aan te nemen die nu niet meedoet"

Wie zijn de partijen achter Nederland Kansrijk? Alle betrokken partijen in deze Alliantie beantwoorden vier dezelfde vragen. Vandaag is de beurt aan Arend Pieterse van Cedris.


Cedris is de landelijke vereniging voor een inclusieve arbeidsmarkt. De leden van Cedris zorgen voor een goede match op de arbeidsmarkt tussen werkgevers en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. 14 jaar geleden begon Arend Pieterse bij Cedris als medewerker arbeidszaken, sinds 2019 is hij waarnemend directeur.


Op welke manier zetten jullie je in voor een inclusieve arbeidsmarkt?

“De leden van Cedris willen zoveel mogelijk mensen aan een passende baan helpen en ondersteunen werkzoekenden en werkgevers hierbij. We hebben 100 leden die met kennis en inzet van verschillende instrumenten bijdragen aan een inclusieve arbeidsmarkt. De inzet is om zoveel mogelijk werkzoekenden een plek te bieden bij reguliere werkgevers. Niet voor iedereen is dat direct mogelijk, voor sommigen is een beschutte werkplek maximaal haalbaar. Maar ook dan doe je volwaardig mee. Het gaat er om dat mensen met hun talenten op de voor hen best passende plek terechtkomen. Onze leden hebben een groot werkgeversnetwerk en daardoor toegang tot veel verschillende werksoorten. Dat is ook een voorwaarde om zo succesvol mogelijk mensen naar een betaalde baan te leiden. En de mensen die aangewezen zijn op een beschutte werkplek kunnen binnen het sociaal ontwikkelbedrijf aan het werk dankzij opdrachten vanuit de overheid of het bedrijfsleven.


Veel mensen die door onze leden worden begeleid hebben fysieke, mentale of een meervoudige problematiek. Dat brengt een extra uitdaging met zich mee en vraagt maatwerk. Als je in een rolstoel zit, dan zijn er concrete en vaak eenmalige werkplekaanpassingen nodig. Dat is vrij stabiel. Mensen met psychische problemen kunnen zich iedere dag weer anders voelen, daar moet een werkgever mee om kunnen gaan.”


Waarom zijn jullie aangesloten bij Nederland Kansrijk?

“Ton Wilthagen, die ken ik van jaren geleden, vroeg mij of we ook wilden aansluiten bij de alliantie. We waren er vrij laat bij, veel partijen hadden zich al aangesloten. Cedris is nauw verbonden met veel clubs en verenigingen, en ook met veel partijen in Nederland Kansrijk hadden we goede contacten. We zitten grotendeels op één lijn: we willen allemaal zoveel mogelijk mensen aan een betaalde baan helpen. Een behoorlijke opgave, maar met een alliantie als Nederland KansRijk staan we sterk en kunnen we ons doel sneller bereiken. We zijn echt met elkaar in gesprek en creëren zo innovatieve plannen. Het 10-puntenplan is hier een voorbeeld van. Omdat de partijen elkaar zo versterken, ontstaan er goede dingen.”


Wat hoop je dat Nederland Kansrijk gaat bijdragen aan een inclusiever Nederland?

“Dat we in ieder geval meer politieke aandacht gaan krijgen voor dit vraagstuk. Daarnaast laten we samen ook heel goed zien wat er allemaal mogelijk is. In Nederland hebben we het over het algemeen heel erg goed voor elkaar, maar het kan altijd beter. Ik was een tijd geleden in gesprek met een soortgelijke partij in Zweden, waar er veel meer mensen in het ‘reguliere’ bedrijfsleven worden geplaatst. Ik vond het fantastisch en vroeg hoe ze dat deden. Zij reageerden verbaasd, ‘Hoezo fantastisch?’. Het was voor hen niet meer dan normaal. Inclusiviteit zit in Zweden veel meer in het DNA van de mensen.”


Welke oproep willen jullie doen aan Nederland?

“Iedereen wil meedoen. Mensen die via onze leden aan het werk zijn, zijn zo trots op wat ze doen! Zo vertellen ze op verjaardagen vol trots dat ze, na jaren naast de arbeidsmarkt te hebben gestaan, nu vakkenvuller zijn bij de lokale supermarkt. Dat is prachtig. Mijn oproep aan werkgevers is om eens iemand aan te nemen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Laat je niet weerhouden door beren op de weg. Het kan best spannend zijn, maar probeer het gewoon!”

bottom of page