top of page

Nieuwe Nederlanders op de arbeidsmarkt: "Je staat met 1-0 achter"

Ali, Mahmoud en Wael hebben via een taalprogramma van de gemeente een baan gekregen bij kringloop Het Goed. Ze hebben geluk gehad. Want ze zien dat de arbeidsmarkt hier héél anders werkt. En dat er nog veel onbegrip is.


Ali Zagala (33 jaar) komt uit Irak en woont al 8 jaar in Nederland en sinds een jaar samen met zijn vrouw. Hij werkt al 6 jaar bij kringloopwinkel Het Goed waar hij inmiddels andere “Nieuwe Nederlanders” op weg helpt die daar komen werken. Als tolk, taalbuddy en vooral als mentor. 'In Irak heb ik 6 jaar als metselaar in de bouw gewerkt, daarna had ik een eigen winkel met kleine dingen, zoals tabak of wat te eten. Toen ik hier kwam vond ik het moeilijk om in te schatten welk werk bij me zou passen. Soms zijn banen hier toch anders dan thuis, ze hebben andere namen of er worden andere dingen verwacht.'


'Soms zijn banen hier toch anders dan thuis, dan worden er andere dingen verwacht.'

Een heel andere arbeidsmarkt

Als je als vluchteling op zoek gaat naar een baan in Nederland, wordt vrijwel altijd gevraagd naar bepaalde diploma’s of opleidingen. Maar wat veel werkgevers zich niet realiseren, is dat er in andere landen alleen diploma’s zijn voor beroepen als arts. 'Ik ben tegelzetter, maar daar heb ik geen papiertje voor,' vertelt Mahmoud Sattout (43 jaar). 'Toen ik dit vak wilde leren, ging ik gewoon naar een bedrijf en vroeg ik of ik daar kon leren. Als je daarna ervaring op hebt gedaan, kun je ergens anders gaan werken of een eigen bedrijf starten.' Wael Hwishan (44 jaar) heeft eenzelfde verhaal. 'Ik werkte voor bedrijven die kleren maakten, ik was kleermaker. Dat heb ik 20 jaar gedaan.'


'Ik heb geen papiertje. Toen ik dit vak wilde leren, ging ik gewoon naar een bedrijf en vroeg of ik daar kon leren.'

Nederlandse papiertjes

'Als je hier wilt werken, moet je als eerste de taal leren,' vertelt Ali. Hij is daarom erg blij met de werkacademie vanuit de gemeente. Maar dan ben je er nog niet. Er wordt gepraat over hoe een oud-collega in Syrië een transportbedrijf had, maar dat zijn rijbewijs hier niet geldig was. Hoe de vrouw van Ali maar geen baan kan vinden. En dat je bij een uitzendbureau met 1-0 achterstaat als een werkgever de keuze heeft tussen jou en iemand uit Nederland. Ali weet wel wat hij werkgevers zou willen meegeven: 'Kijk niet alleen naar papieren, maar ga het eens proberen. Geef iemand een maandje een kans. Dan weet je vanzelf of iemand iets goed kan. En in die tijd kan de werkende ook zien wat het werk inhoudt en of het past. Er zijn best veel mensen die zo aan de slag zouden kunnen.'


'Er zijn best veel mensen die zó aan de slag zouden kunnen.'

The Dutch Dream?

Ali, Mahmoud en Wael zijn blij met het werken bij de kringloop als opstapje. Wael: 'Ik maak hier nu bijvoorbeeld kussens en leer hier de taal. Ooit zou graag een eigen kleermakerij beginnen.' Ali wil ook graag weer een eigen winkel beginnen en Mahmoud is zijn droom al aan het waarmaken: 'Ik ben dit jaar mijn eigen tegelzetbedrijf gestart. De zaken gaan goed. Ik krijg via via steeds meer opdrachten. Als ik nog mag dromen, hoop ik dat ik ooit nog personeel mag krijgen.'Lid van Nederland Kansrijk: Branchevereniging Kringloop Nederland

BKN-leden hebben voor iedereen een plek om zich te ontwikkelen. Bij de kringloop krijgen mensen een tweede of derde kans als dat nodig is, maar dus ook vaak hun eerste. Er wordt niet be- en veroordeeld op basis van geschiedenis, achtergrond of afkomst. De kringlooplocaties werken samen met o.a. gemeenten, SW-bedrijven en het UWV om duizenden werkplekken per jaar te bieden aan mensen uit allerlei doelgroepen.Na het lezen van dit verhaal werk maken van onbenut talent?

bottom of page