top of page

Een universitaire opleiding, maar geen sollicitatiegesprek.

Drieëneenhalf jaar. Zolang was Anna op zoek naar een baan. Ze benaderde bedrijven, supermarkten en winkels. Ze mailde haar cv of bracht hem zelfs persoonlijk langs. Toch waren er altijd andere kandidaten met ‘meer ervaring’. En maar al te vaak kreeg ze niet eens reactie.


Anna Dickijian (40 jaar) is 5 jaar geleden uit Damascus gevlucht met haar man en twee kinderen. Ze woont nu in Bergeijk en is ontzettend gemotiveerd om hier een leven op te bouwen. ‘Ik heb meteen Nederlands op A1- en A2-niveau geleerd. B1-niveau wilde ik ook, maar je krijgt dit alleen vergoed als je het in een bepaalde tijd haalt. Met Corona was dat niet mogelijk en dan zou ik het zelf moeten betalen. Dat geld hadden we niet.’


'Ik droomde ervan om bij de gemeente of een groot bedrijf te werken. Nu zou ik iedere baan accepteren.'


Minder salaris dan de uitkering

Anna heeft Engelse literatuur gestudeerd aan de universiteit en gaf bijles Engels. Toen ze in Nederland kwam, wilde ze graag werken. ‘Je moet je huur betalen en hebt een gezin van 4 mensen die moeten eten. Mijn man had een fulltime baan gevonden, maar daarmee verdiende hij minder dan we als uitkering kregen. Toch raar dat je meer geld krijgt als je op de bank zit, dan wanneer je werkt.’ Anna wilde dus snel een baan vinden. Maar niet alleen voor het geld. ‘Thuisblijven is niet goed voor je. Dan heb je teveel tijd om na te denken over je familie die nog in Damascus zit. Ik wil hier een sociaal leven opbouwen. Mensen leren kennen. En werk is daarvoor heel belangrijk.’


'Ze zeiden dat ik Nederlands niet kon praten en begrijpen. Ik heb de hele weg naar huis gehuild.'

Maar ondanks haar opleiding en het feit dat ze Engels sprak, vond ze geen baan. ‘Toen ik hier kwam droomde ik ervan om bij de gemeente te werken of bij een groot bedrijf, dat ik daar als tolk misschien kon werken. Maar ik werd niet eens uitgenodigd op gesprek. Nu zou ik iedere baan accepteren.’ Anna heeft zelfs een paar weken gratis bij een supermarkt gewerkt die haar daarna zei dat ze niet geschikt was, omdat ze geen Nederlands kon praten of begrijpen. ‘Ik heb de hele weg naar huis gehuild. Ik had juist hele positieve reacties gehad achter de kassa. Ik ben goed met mensen en ik vraag ook altijd “kunnen jullie mij begrijpen”? Maar blijkbaar wilden ze me daar toch niet hebben.’


Van vrijwilligerswerk…

Uiteindelijk ging Anna aan de slag als vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk. ‘Ik heb als tolk mensen geholpen. Ik ging bijvoorbeeld mee naar doktersafspraken of oudergesprekken op school. Eerst als tolk naar het Engels, maar nu ook naar het Nederlands.’


Naar betaalde baan

Anna heeft het geluk gehad dat ze uiteindelijk tóch een werkgever heeft gevonden die verder keek dan haar moedertaal. Want toen ze op een dag tolkte voor iemand die als vrijwilliger aan de slag ging bij Kringloop de Kempen, bood de manager haar een baan aan. ‘Ik moest wel even vragen of het een betaalde baan was, maar gelukkig zei hij ja. Nu werk ik hier als assistent filiaalmanager. Ik heb hele lieve collega’s en ik vind het heel leuk werk. Elke dag komen er nieuwe spullen binnen en er komen altijd weer nieuwe mensen.’


'Geef mensen een kans. Alleen een kans. Of tenminste een sollicitatiegesprek.'

Advies van Anna

Anna heeft zelf ervaren hoe moeilijk het is om hier als vluchteling een baan te vinden. ‘Aan andere werkzoekenden zou ik zeggen: zorg dat je zo snel mogelijk de taal leert.’ En haar tip voor werkgevers? ‘Geef mensen een kans. Alleen een kans. Of tenminste een sollicitatiegesprek.’
Lid van Nederland Kansrijk: Branchevereniging Kringloop Nederland

BKN-leden hebben voor iedereen een plek om zich te ontwikkelen. Bij de kringloop krijgen mensen een tweede of derde kans als dat nodig is, maar dus ook vaak hun eerste. Er wordt niet be- en veroordeeld op basis van geschiedenis, achtergrond of afkomst. De kringlooplocaties werken samen met o.a. gemeenten, SW-bedrijven en het UWV om duizenden werkplekken per jaar te bieden aan mensen uit allerlei doelgroepen.Na het lezen van dit verhaal werk maken van onbenut talent?

bottom of page