top of page

"Bij onze leden is het credo: ‘er is plek voor iedereen."

Wie zijn de partijen achter Nederland Kansrijk? Alle betrokken partijen in de alliantie beantwoorden vier dezelfde vragen. Vandaag is de beurt aan Margriet Jongerius en Leonie Reinders van de Branchevereniging voor Kringloopbedrijven Nederland.De Branchevereniging voor Kringloopbedrijven (BKN) is er voor iedereen. Door 56 kringloopbedrijven te combineren hebben ze duizenden plekken, waardoor iedere doelgroep aan het werk kan. Van gepensioneerden, die het thuis zitten beu zijn, tot mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die graag (weer) aan de slag willen. Margriet Jongerius (onafhankelijk voorzitter van het BKN bestuur) en Leonie Reinders (directeur BKN) hebben als doel om waardevolle werkplekken voor een ieder te realiseren.


Op welke manier en voor wie zetten jullie je in voor een inclusieve arbeidsmarkt?

Margriet: “Als voorzitter van de BKN zet ik me in voor heel veel mensen, die op de reguliere arbeidsmarkt niet vanzelfsprekend aan een baan komen. Werk is belangrijk. Je werkt samen met een diversiteit aan collega’s, leert nieuwe dingen en daarbij zijn de afwisselende producten en werkzaamheden binnen de kringloopbedrijven ook hartstikke leuk. Zo dragen we bij aan het welzijn van mensen. Maar Leonie kan dat nog beter uitleggen.”


Leonie: “De leden van de BKN zijn 56 kringloopbedrijven, die samen 215 kringloopwinkels runnen. In 2019 hadden we 11.000 mensen aan het werk, waarvan een groot deel een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt had. Bij onze leden is het credo: ‘er is plek voor iedereen’. Als je 76 bent en geen zin hebt om thuis te zitten ben je welkom, maar net zo goed als je langdurig in de bijstand zit vanuit de participatiewet. Bijna elke doelgroep is bij ons werkzaam. Een deel daarvan is gericht op het aanleren van arbeidsritme, competenties en sociale structuur. Ook wordt een deel geschoold voor een baan op de arbeidsmarkt. Het gaat om écht werk en iedereen hoort er direct bij.


Waarom zijn jullie aangesloten bij Nederland Kansrijk?

Margriet: “Zelf was ik al enige tijd bezig met het onderwerp ‘waardevol werken’. Daardoor kwam ik regelmatig in contact met partijen, die al actief waren bij Nederland Kansrijk. Samen organiseerden we studiedagen. We realiseerden ons dat het betrekken van de politiek hierbij erg zinvol zou zijn. Zodoende hebben we tijdens een bijeenkomst met de commissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid brede belangstelling gekregen voor Nederland Kansrijk, met name voor actiepunt 9. Ik zag bij de kamerleden een groot draagvlak en heb vervolgens Nederland Kansrijk aangedragen bij het bestuur van BKN. Het is mooi dat we met een groot aantal andere partijen in deze alliantie zitten, waardoor we onze krachten kunnen bundelen.”


Wat hoop je met Nederland Kansrijk te kunnen bijdragen/versnellen aan een inclusiever Nederland?

Leonie: “Het frustreert mij dat nog steeds veel mensen aan de zijlijn staan. Terwijl een groot deel daarvan heel graag wil werken. Toch zijn er niet genoeg plekken waar iedereen zich ontwikkelen kan. Via Nederland Kansrijk ambiëren we, dat we iedereen waardevol aan het werk krijgen, op wat voor manier dan ook.”


Welke oproep willen jullie doen aan Nederland?

Leonie: “Durf het gewoon aan. Neem een voorbeeld aan kringloopbedrijven, die niet huiverig zijn om alle doelgroepen in huis te nemen en daar vervolgens hele goede ervaringen mee hebben. Bij werkgevers bestaat nog te vaak onwetendheid en angst. Dat is zonde. Ik zie bij de kringloopbedrijven hoe het wél kan. Het is dus een kwestie van durven.”


Margriet: “En daarbij, omarm de 10 actiepunten die Nederland Kansrijk geformuleerd heeft. Neem ze op in het nieuwe landelijke coalitieprogramma. Verwijder alle schotten tussen huidige regelingen en financieringsmogelijkheden, die participeren in de weg staan. Zo maken we het stelsel eenvoudiger voor werkgevers en toegankelijker voor iedereen.”


bottom of page