top of page

"Uitgangspositie, familie en omstandigheid bepalen nog steeds deels je kansen, dat moet anders"

Wie zijn de partijen achter Nederland Kansrijk? Alle betrokken partijen in deze Alliantie beantwoorden vier dezelfde vragen. Vandaag is de beurt aan Bart de Bart van Stichting Studeren en Werken Op Maat (SWOM).



SWOM heeft als doel young professionals met een arbeidsbeperking op weg te helpen naar een succesvolle toekomst. Dat doen ze door samen met jongeren in gesprek te gaan met werkgevers en te lobbyen. In 2012 zette Bart SWOM op, nadat hij tijdens zijn HBO-opleiding erg ziek werd. Omdat hij bijna een jaar school miste, moest hij veel zaken regelen met de examencommissie en zijn behaalde studiepunten vastzetten zodat deze niet verloren gingen.


“De manier waarop ik in die periode begeleid werd door de school was best wel ouderwets en truttig. Met hulp van mijn ouders is het toch gelukt mijn opleiding af te ronden, maar zonder hen was dat me waarschijnlijk niet gelukt. Toen heb ik besloten actie te ondernemen en zo is SWOM ontstaan. Dit heb ik gedaan omdat een stabiele basis vanuit familie en sociale omgeving nog steeds onmisbaar is om je kansen te kunnen grijpen in het leven. Dit is exact de omgeving en context die wij voor onze bijzondere Young Professionals organiseren. Dat het mij is gelukt is dan ook zeker niet vanzelfsprekend. Hierbij hebben doorzettingsvermogen samen met een grote dosis aan geluk en gunnen een grote rol gespeeld. Helaas bepalen zelfs in 2021, je uitgangspositie, de familie waar je uit komt en de omstandigheden waarin je opgroeit helaas nog steeds in grote mate hoezeer je in staat bent om je kansen te kunnen grijpen in het leven. Dit moet anders, daarom heb ik met eigen middelen samen met mijn familie SWOM opgericht met als ambitie om de kansen op een echte baan en participeren in de samenleving voor alle jongeren met een beperking in Nederland mogelijk te maken. De kansen die ik heb gekregen moeten voor iedereen met een arbeidsbeperking bereikbaar zijn, dat is het Nederland waar ik voor sta"


Op welke manier zetten jullie je in voor een inclusieve arbeidsmarkt? “Wij begeleiden per jaar zo’n 350 hoogopgeleide jongeren met een arbeidsbeperking naar een baan. Er hebben zich 92 werkgevers aan ons verbonden die zich committeren aan een inclusieve arbeidsmarkt. Samen met de jongeren gaan wij met die werkgevers in gesprek om samen de ideale baan te creëren, zodat de jongeren hun baan ook kunnen blijven volhouden. Nadat ze gestart zijn blijven we de jongeren zo’n anderhalf jaar begeleiden, waarna ze zelfstandiger in het leven staan.

Daarnaast doen we ook veel lobby; we zijn met veel Tweede Kamerleden in gesprek om de ervaringsverhalen van onze jongeren te delen. Het perspectief van de jongeren komt namelijk te weinig aan bod in de Tweede Kamer, vinden wij.”


Waarom zijn jullie aangesloten bij Nederland Kansrijk? “Nederland Kansrijk bestaat uit een hele diverse groep organisaties met allemaal dezelfde missie. Er worden in de politiek zo vaak moeilijke discussies gevoerd over de Nederlandse arbeidsmarkt, zoals waarom de Wajong niet goed werkt. Maar eigenlijk is dat alleen maar wrijven in een hele grote vlek. Samen met de andere leden van Nederland Kansrijk zijn wij van mening dat de arbeidsmarkt fundamenteel moet veranderen. Het helpt niet om steeds maar een heel klein stukje daarvan aan te pakken. Het mooie aan deze Alliantie is dat we allemaal iets toe te voegen hebben. We vertegenwoordigen alle aspecten van de arbeidsmarkt. Wat wij als SWOM toevoegen zijn de verhalen van de young professionals en de werkgevers: wij hebben duidelijk in beeld wat zij nodig hebben.”


Wat hoop je dat Nederland Kansrijk gaat bijdragen aan een inclusiever Nederland?

“Ik zou het geweldig vinden als de arbeidsmarkt toegankelijk is voor iedereen die mee wil doen. Dan kan al met kleine maatregelen, zoals praktische voorzieningen beter beschikbaar te stellen en bepaalde risico’s voor werkgevers wegnemen. Door werkgevers facilitair meer te ondersteunen kunnen we al heel ver komen. Zolang de mogelijkheden overal in Nederland maar hetzelfde zijn.”


Welke oproep willen jullie doen aan Nederland? “Als je wil dat het echt een arbeidsmarkt voor iedereen is, richt hem dan net zo in als je voor je broer, zus, neef of nicht zou doen. De arbeidsmarkt is geen ver-van-je-bedshow, we hebben er allemaal mee te maken.”


bottom of page