top of page

Anthony is een parel. Met een deukje.

Aan diploma’s heeft Anthony (49 jaar) geen gebrek. ‘Ik ben een beetje “diploma-hongerig”. Met mijn papieren kan ik mijn eigen horecazaak openen.’ Toch gaat dat niet snel gebeuren. Sterker nog: het is voor Anthony niet eenvoudig om een baan te vinden die bij hem past.Anthony heeft een bipolaire stoornis en in zijn ervaring hebben werkgevers daar meestal maar weinig begrip voor. ‘Ik werkte ooit in een horecazaak en kreeg veel verantwoordelijkheden. Toen zei mijn baas: “ik wil je best eerste medewerker maken, maar dan moet je eerst wat aan je dipjes doen.” Zo werkt dat dus niet. Een stoornis is onderdeel van wie je bent, het is niet iets waar je van kunt genezen.’"Mijn baas zei: ik wil je best eerste medewerker maken, maar dan moet je eerst wat aan je dipjes doen.”Het stigma doorbreken

Er rust een stigma op psychische problemen en daardoor weten veel mensen ook niet hoe ze met zo’n beperking om moeten gaan, vindt Anthony. ‘Een van mijn werkgevers probeerde mij in een depressieve periode af te schermen. Me weg te halen van verantwoordelijkheden. Maar dat werkt dus juist averechts. Dan word je onzeker.’


Wat Anthony wél nodig heeft? ‘Contact met mensen. Ik ben graag de gastheer. Maar er moet ook een bepaalde mate van flexibiliteit zijn. Alles kost mij energie, ook de positieve dingen. Als ik met vrienden afspreek, kan ik eigenlijk pas op de dag zelf zeggen of ik er wel of niet bij ben. Dat wil ik voor werk tot een minimum beperken, maar dat betekent wel dat ik privé vaker dingen afzeg. En als ik een dag heb gewerkt, ben ik daarna een dag kwijt om bij te komen.’


Er wordt veel talent verspild

Als een werkgever flexibel is, heeft Anthony veel te bieden. ‘Ik heb ontzettend veel horeca-ervaring, en ik bouw een band op met de gasten. Ik vind het leuk om gasten een goed gevoel mee te geven. Daarnaast schrijf ik onder de naam ‘De Open Doel Man’. Ik heb zelfs al een paar betaalde opdrachten gedaan als schrijver.’


Dat Anthony nu als gastheer werkt, heeft hij aan zijn eigen assertiviteit te danken. ‘Ik heb ook in de afwas gestaan, en broodjes gesmeerd voor de catering. Maar dat is voor mij echt geestdodend. Mensen met een bipolaire stoornis zijn vaak bovengemiddeld intelligent, maar door hun beperking krijgen ze dan werk wat ze eigenlijk spreekwoordelijk dood maakt.’


“De meeste mensen met een bipolaire stoornis zijn bovengemiddeld intelligent, maar krijgen alleen geestdodend werk.”

Gelukkig kwam Anthony The Colour Kitchen tegen. Hij begon hier in de catering, maar toen hij aangaf dat hij meer wilde, kreeg hij een plek als gastheer. ‘Ik maak graag een praatje met mensen. Mijn bijnaam bij een eerder baantje was niet voor niets de blablarista. Bij The Colour Kitchen lopen allemaal mensen met een rugzakje. Het zijn de mensen aan de zijlijn. We zijn allemaal gek, maar op een goede manier. Ik hoop dat ik in de toekomst als ervaringsdeskundige en ambassadeur voor The Colour Kitchen aan de slag mag.’


“Zoek een goeie werkgever, niet een goeie baan.”

Wat werkt als je een psychische stoornis hebt?

Je bipolaire stoornis is onderdeel van wie je bent, weet Anthony. ‘Als je solliciteert, wees daar dan zo snel mogelijk eerlijk over. Misschien niet in je eerste gesprek, maar in of na je proeftijd.’ Zijn belangrijkste tip? ‘Zoek een goede werkgever, niet een goede baan. Ik had ooit een sollicitatie waarbij mijn toekomstige baas nare dingen zei over downies. En dan zit je daar met je eigen beperking… Als een werkgever geen begrip heeft voor jouw beperking, dan is het niet de juiste werkgever voor jou.’


Deze Open Doel Man heeft tot slot een boodschap voor werkgevers:


Wij zijn de pareltjes

De één heeft een deukje,

De ander een kras op zijn harde schijf.

maar desondanks zijn wij degenen

die het leven puur maken.

Echt, ongecultiveerd, zonder opsmuk

En moeilijkdoenerij.

Ongeslepen als een ruwe diamant.
Lid van Nederland Kansrijk: The Colour Kitchen

The Colour Kitchen is dé autoriteit op het gebied van duurzame inclusiviteit voor iedereen.

We geloven dat het hebben van betaald werk een belangrijke bijdrage levert aan je gezondheid, eigenwaarde en zelfredzaamheid. Met onze programma’s bieden we iedereen die wil en kan werken de kans om zich te ontwikkelen richting duurzaam betaald werk. We hebben een bewezen succes methodiek voor het begeleiden, ontwikkelen en opleiden van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.De afgelopen jaren hebben we honderden mensen geholpen en begeleid naar een betaalde baan. En daarmee hun geloof in zichzelf en hun positie in de maatschappij versterkt.Na het lezen van dit verhaal werk maken van onbenut talent?
bottom of page